Foto’s zetten bedrijven aan tot anders denkenDeel tentoonstelling (No)Privacy o.a. in Utrechtse Jaarbeurs

In de Utrechtse Jaarbeurs was in november 2016 tijdens de vakbeurs Infosecurity.nl een tentoonstelling te zien van werk van fotograaf Rein Janssen. Doel was om bezoekers van deze vakbeurs uit te dagen om anders na te denken over privacy en beveiliging van digitale systemen. Deze rondreizende tentoonstelling is het resultaat van de samenwerking van FOTODOK met AWAREWAYS, specialist op het gebied van de menselijke kant van informatiebeveiliging. Deze tentoonstelling zal in 2017 verder reizen om kijkers na te laten denken over privacy. Het was ook een onderzoek hoe FOTODOK op een inhoudelijke en waardevolle manier kan samenwerken met een bedrijf.
 
Van 6 september t/m 25 oktober 2015 was er bij FOTODOK de tentoonstelling (No)privacy waar belangrijke vragen werden gesteld over hoeveel invloed wij zelf nog hebben op de verspreiding van onze (visuele) informatie? Na aanleiding hiervan is AWAREWAYS fotografie gaan inzetten om hun klanten bewust te maken over (digitale) informatiebeveiliging. Maarten Timmerman van Awareways:
“Wij zijn specialist op het gebied van de menskant van informatiebeveiliging. We zoeken continu naar inspirerende manieren om beveiligingsrisico’s onder de aandacht te brengen. Fotografie, verhalen en beeldcultuur in het algemeen, zijn belangrijke methodes voor ons om mensen te raken, te inspireren of aan te zetten tot nadenken over onderwerpen als privacy en informatiebewustzijn.”
 
Sexy
Maarten Timmerman: “Op zichzelf is informatiebewustzijn op je werk niet echt een ‘sexy’ onderwerp en ervaart men het in hun werksituatie vooral als ‘veel gedoe’. Binnen de awareness trajecten die we doorlopen met onze klanten vragen wij mensen om hun gedrag te veranderen. Daarmee vragen we best wel veel. Patronen zijn ingesleten en de digitale risico’s die op de loer liggen zijn niet direct zichtbaar zoals bijvoorbeeld bij een brand. Naast onze e-learning en campagnes, maakt de samenwerking met FOTODOK en fotograaf Rein Janssen het ons mogelijk om mensen door een andere bril te laten kijken en nadenken. Deze expositie is inmiddels een belangrijk onderdeel van onze aanpak, onze klanten ervaren het als onderscheidend en het is een middel om alle medewerkers te confronteren met het onderwerp. Geen mails en posters met top 5 tips op het gebied van informatiebeveiliging, maar een expositie waar je tegenaan loopt als je bijvoorbeeld gaat lunchen.”
 
Samenwerking

De tentoonstelling die AWAREWAYS nu inzet is speciaal voor hen ontwikkeld en gebouwd. FOTODOK heeft hierbij geadviseerd, bemiddeld met de kunstenaar om tot een optimaal resultaat te komen en de productie verzorgd. Maarten Timmerman: “De samenwerking met FOTODOK en Rein Janssen is voor ons zeer succesvol! Wij zijn van plan om samenwerkingen zoals deze blijvend te integreren in onze dienstverlening. Kunstenaars zoals Rein zijn in staat om een onderwerp of een verhaal op een unieke wijze te verbeelden. Het geeft ons als organisatie de mogelijkheid om dit belangrijke onderwerp op vernieuwende wijze te blijven agenderen bij onze klanten! Ik vind het ook belangrijk dat FOTODOK betrokken blijft om de kwalititeit te kunnen waarborgen.”
 
Tijdens de tentoonstelling in de Jaarbeurs reageerde verschillende bezoekers aangenaam verrast. Mensen vonden het prettig om geconfronteerd te worden met beeldende kunst in plaats van uitsluitend commerciële aanbiedingen. Maarten Timmerman; “Je hebt daarna absoluut een ander gesprek met een klant. Je start gelijk op een hoog inhoudelijk niveau. Het draagt ook bij aan het onderscheidend vermogen van ons als organisatie. Dit kun je zeggen met woorden maar bij het zien van de beelden was overtuiging niet meer nodig.
 
Rondreizende tentoonstelling

Waar heeft de tentoonstelling nog meer gestaan en gaat het nog heen?
Maarten Timmerman: “Wij hebben hem geplaatst bij Havenbedrijf Rotterdam en wij zijn nu in gesprek met een groot landelijk advocatenkantoor. Hier kan ik de naam nog niet van noemen. De hoofdverantwoordelijke voor beveiling bij Dropbox was zeer geïnspireerd door de tentoonstelling en vroeg of we mogelijk de expo ook in het hoofdkantoor van Dropbox in Londen kunnen plaatsen. Deze bijzondere samenwerking met FOTODOK is nog lang niet afgelopen.”

 
Voor meer informatie over AWAREWAYS: www.awareways.com

VERDIEPING

ARCHIEF