Gregory HalpernA

Donderdag 10 mei gaf fotograaf Gregory Halpern samen met Theo Baart een lezing verzorgen in het kader van Transitions. De fotografen spraken over hun werk en hun fascinatie als beeldenmakers voor maatschappelijke en stedelijke vraagstukken.

gregory_halpern_A_01

© Gregory Halpern
De Amerikaan Gregory Halpern (1977) groeide op in Buffalo, New York. Halpern studeerde geschiedenis en literatuur  en voltooide vervolgens een Master of Fine Arts aan het California College of the Arts. Hij is werkzaam als fotograaf én als docent verbonden aan het Rochester Institute of Technology en aan Harvard University Graduate School of Design. Recentelijk publiceerde hij zijn derde boek, met de titel A. Het boek werd door PhotoEyeMagazine uitgeroepen tot één van de beste fotoboeken van 2011.

gregory_halpern_A_02

© Gregory Halpern

Halpern geeft met A op poëtische wijze aandacht aan de veerkracht en schoonheid van de zogenaamde ‘Rust Belt Cities’; voormalige grootschalige zware industriegebieden in het Midwesten en Noord-Oosten van Amerika. Denk daarbij aan steden als Detroit, Baltimore en Cincinnati. De Rust Belt Cities staan voor ‘bekende’ Amerikaanse industriële landschappen, waar vaak over wordt gesproken. Ook fotografisch zijn ze eerder en vaker onderwerp. Denk bijvoorbeeld aan fotografen als Stephen Shore, Robert Adams en Bernd en Hilla Becher.

 

gregory_halpern_A_03

© Gregory Halpern
No Destiny, te zien bij FOTODOK en geschoten in Halperns huidige woonplaats Rochester, is onderdeel van A. De foto’s verwijzen naar een betere tijd, een tijd van luxe, rijkdom en optimisme, maar tegelijkertijd laten de foto’s – portretten, landschappen, stillevens –  zien dat die tijd reeds lang vervlogen is. De plekken, mensen en details waartoe Halpern zich aangetrokken voelt, zijn geheimzinnig en lokken uit tot het vertellen van verhalen. Halpern neemt ons mee op een reis door deze Amerikaanse stedelijke gebieden en toont ons de dromen en mislukkingen die ermee verbonden zijn.

VERDIEPING

ARCHIEF