Verzamelplaatsverhalen uit het Utrechtse Landschap

FOTODOK presenteert met Academiegalerie (HKU) en FASadE Verzamelplaats, Verhalen uit het Utrechtse Landschap met werk van Laura Cnossen, Che van Duinen, Ashley Faye, David Galjaard, Sanna Gertenbach, Froukje de Jong, Lisa Klaverstijn, Karel Kroonenberg, Bas Lengemann, Kevin Osepa, Tessa Soppe en Lisette Swier

In deze editie van Verzamelplaats, Verhalen uit het Utrechtse Landschap staat (beladen) plek en herinnering centraal. Fotograaf David Galjaard en derdejaars studenten fotografie van de HKU Sanna Gertenbach, Lisa Klaverstijn en Tessa Soppe visualiseren herinneringen rondom Kamp Amersfoort. De route die gevangenen liepen, de beladenheid van de plek zelf, de manier waarop wij herdenken en het dagelijkse leven dat gewoon doorgaat, worden verbeeld. Verder belanden we met de eerstejaars studenten fotografie van de HKU in de wereld van Utrechtse sprookjes en een stad in storm; alledaagse kruispunten en een singel die weer singel wordt; gekraakte ruimtes en groene grafheuvels en de sporen van geschiedenis die daaruit op te maken zijn. Ook maken we kennis met plekken waar mensen tegen hun wil terecht komen en er het beste van maken. Verzamelplaats laat nieuwe series zien die ons meenemen op een visuele herinneringstocht door Utrecht en omgeving. Ook op de online Verzamelplaats zijn verse verhalen te vinden, waaronder het werk van studenten uit de UCK Verzamelplaats masterclass.

Op station Amersfoort is het werk van Galjaard, Gertenbach, Klaverstijn en Soppe ook te vinden. Hun werk markeert het begin van de route naar Kamp Amersfoort en werd ontwikkeld vanuit een opdracht van architectuurpodium FASadE, in het kader van de Vrede van Utrecht.