State of PrisonCarl de Keyzer

FOTODOK presenteert de tentoonstelling State of Prison, samengesteld door fotograaf Raimond Wouda (Nederland), met werk van Nico Bick (Nederland), Jürgen Chill (Duitsland), Carl de Keyzer (België), Mathieu Pernot (Frankrijk) en Stephen Tourlentes (Verenigde Staten).

Het fotograferen van officiële instellingen als scholen, overheden, gevangenissen en bejaarden-tehuizen, brengt vaak veel beperkingen met zich mee. PR- en communicatieafdelingen waken nauwlettend over het imago en leggen fotografen restricties op. Toch lukt het fotografen om ook op deze plekken eigenzinnige en betekenisvolle series te maken die verder gaan dan de PR-foto’s. Van surrealistisch beschilderde Siberische strafkampen tot de schreeuwende familieleden buiten de gevangenismuren; voor State of Prison selecteerde Raimond Wouda vijf internationale fotografen die op geheel eigen wijze het instituut gevangenis in beeld brengen.

De tentoonstelling vormt de afsluiting van Meekijken over de Schouder van.., het jaarlijks terugkerende programmaonderdeel waarin het publiek inzicht krijgt in de onderzoekspraktijk van een gerenommeerde fotograaf. Raimond Wouda deed gedurende 2009 verslag van zijn onderzoek op de website van FOTODOK. Dit proces en alle bevindingen van het afgelopen jaar zijn gebundeld in woord en beeld. Deze publicatie zal tijdens de opening worden gepresenteerd.