The Rise of Populismin Melkweg Amsterdam

Na een succesvolle tentoonstelling in Utrecht zalThe Rise of Populism van woensdag 2 april t/m zondag 4 mei te zien zijn in de galerie van de Melkweg. De tentoonstelling is onderdeel van de internationale conferentie The Future Is Not What It Used To be.

Verbaasd en bezorgd over het opkomende populisme in hun eigen land, besloten fotografen Dirk-Jan Visser en Jan-Joseph Stok dit fenomeen grondig te onderzoeken. Samen met een groep Europese fotografen gingen zij op zoek naar populistische ontwikkelingen in Europa. The Rise of Populism geeft een veelzijdig beeld van het hedendaagse politieke en maatschappelijke landschap in Europa en een inkijk in de complexiteit van het begrip ‘populisme’.

Andrea Gjestvang (NO) portretteert overlevenden van de aanslag door Anders Behring Breivik; Ed Thompson (GB) toont de extreemrechtse English Defence League; Jan-Joseph Stok (NL/FR) fotografeerde Roma in Frankrijk die in hun levenswijze bedreigd worden; Dirk-Jan Visser (NL) geeft een visueel verslag van een utopie in Groningen; zijn antwoord op het veranderende maatschappelijke klimaat In Nederland; Wendy Marijnissen (BE) ging aan de slag met het Belgische burkaverbod; Tinka en Frank Dietz (DE) onderzochten de invloed van social media op een politie zaak in Duitsland; Maria Turchenkova (RU) gaat in op de ontwikkelingen in het hedendaagse Rusland rondom president Poetin; Rami Hanafi (FI) onderzoekt het ware Finland van de populistische partij The Finns Party en Nico Baumgarten (DE) zette het Italiaanse electoraat ten tijde van de populistische Silvio Berlusconi centraal. Naast foto’s zijn er ook diverse documentaires en reportages te zien. Zoals The Prism GR2011, een collectieve documentaire over de invloed van de Griekse crisis.