The Rise of Populismin Europe

IFrame

FOTODOK presenteert i.s.m. Vrede van Utrecht The Rise of Populism in Europe met (nieuw) werk van Nico Baumgarten (DE), Tinka & Frank Dietz (DE), Andrea Gjestvang (NO), Rami Hanafi (FI), Wendy Marijnissen (BE), The Prism (GR), Jan-Joseph Stok (NL/FR), Ed Thompson (GB), Maria Turchenkova (RUS), Dirk-Jan Visser (NL) en meer.

 

Verbaasd en bezorgd over het opkomende populisme in hun eigen land, besloten fotografen Dirk-Jan Visser en Jan-Joseph Stok dit fenomeen grondig te onderzoeken. In het meerjarige project The Rise of Populism in Europe zijn zij samen met een groep Europese fotojournalisten op zoek gegaan naar populistische verschuivingen dicht bij huis.

 

De rechts extreme English Defence League; social media invloed in Duitsland; utopia in Groningen; de invloed van de (Griekse) crisis; mensenrechtenschendingen in Rusland; de erfenis van een Noorse lonely wolf; de Belgische Burka ban; de invloed van Front National op de Franse samenleving en het gezicht van het Italiaanse electoraat, stuk voor stuk kiezen de fotografen eigen invalshoeken op populistische ontwikkelingen in hun land. Samengevoegd geven deze verhalen een veelzijdig beeld van het hedendaagse politieke en maatschappelijke landschap in Europa. Tegelijkertijd  geven ze  een inkijkje in de ingewikkeldheid van het begrip ‘populisme’ en haar vele gezichten.

 

Gelijktijdig met The Rise of Populism presenteert de Vrede van Utrecht House of Eutopia, een installatie van de Belgische kunstenaar Filip Berte.

 

overige activiteiten:

Masterclass: 11 september van 11-18 uur
Debat ‘Populisme Voorbij?’: 12 september om 20 uur