Power of Wateropening 7 september

Power of Water toont werk van Kael Alford (USA), Benoit Aquin (CAN), Edward Burtynsky (CAN), Elspeth Diederix (NL), Anne Geene (NL), Marie-José Jongerius (NL), Carl de Keyzer (BE), Disputed Waters (o.a. Johannes Abeling en Ronald de Hommel), Jan Rosseel (BE), Niels Stomps (NL) en Brian Voermans (NL).

Het foto-evenement Power of Water toont (nieuw) werk van (inter)nationale fotografen over het belang van water. Te zout, te droog, te nat, te weinig, te vuil, dreigend, gecultiveerd, megalomaan, poëtisch, grondrecht of niet, van wie is water eigenlijk? En wat als het er niet meer is? Er spelen allerlei dringende waterzaken die ons persoonlijk kunnen raken, ook al liggen we er in Nederland niet direct wakker van omdat we erop vertrouwen dat alles goed is geregeld. De series uit Power of Water laten zien dat water een eerste levensbehoefte is en niet stopt bij landsgrenzen.

Power of Water neemt je mee langs kleine waterfeiten over ons eigen watergebruik door Anne Geene en Brian Voermans naar het epische wereldwijde watergebruik van Edward Burtynsky; maar ook het water-mismanagement in China van Benoit Aquin en de grote en kleine disputen rondom vijf grensoverschrijdende rivieren door Disputed Waters. Van de Nederlandse waterwerken bij nacht, wanneer wij op ons kwetsbaarst zijn door Marie-José Jongerius tot de poëtische onderwaterwereld in Zeeland van Elspeth Diederix. De bedreigde Missisipi-Delta en Europese kust van respectievelijk Kael Alford en Carl de Keyzer. Van waterschaarste in Israël door Jan Rosseel tot de invloed van water op de Nederlandse volksaard van Niels Stomps. Zij laten ons allemaal – zowel binnen bij FOTODOK als buiten op het Domplein – met uitdagende fotografie op een andere manier over water nadenken.

 

Opening 7 september & publieksprogramma


Tijdens het Utrechtse Uitfeest op zondag 7 september is de tentoonstelling Power of Water geopend door Henk Ovink, hoofd van Rebuild by Design en adviseur van de Presidential Hurricane Sandy Rebuilding Task Force. Tijdens de openings konden bezoekers een heerlijke Hoeveel-Water-Eet-Ik-Lunch eten en een glas water bij Join the Pipe tappen. Kinderen konden terecht in het voor de gelegenheid ingerichte Waterspaarders atelier.
Verder organiseert FOTODOK in de tentoonstellingsperiode van 7 september tot en met 26 oktober het volgende publieksprogramma:
• Dag van de Fotografie op zaterdag 13 september i.s.m. Fotobond en UCK met aansluitend de Utrechtse premiere van Burtynsky’s film Watermark.
• Een speciale release van Burtynsky’s film Watermark i.s.m. filmtheater ’t Hoogt en Cineart op zondag 14 september,
• Een mini-conferentie op zondagmiddag 19 oktober in het kader de boekpresentatie van The Edges of The Experiment van Marie-Jose Jongerius en ontwerper Hans Gremmen over de maakbaarheid van het Amerikaanse landschap, waarin de beheersbaarheid van water een belangrijke rol speelt. Met Jongerius, Gremmen en gasten, voorafgegaan door een lezing van de Canadese fotograaf Benoit Aquin,
• Workshop voor kinderen in de herfstvakantie.

 

Power of Water is ontwikkeld in samenwerking met MiaP Foundation.
Het project wordt genereus ondersteund door Cineart; Fonds Fentener-Van Vlissingen; Gemeente Utrecht; Grafisch Lyceum Utrecht; Kf Hein Fonds; MiaP Foundation; Outset; Prins Bernhard Cultuurfond Utrecht; ’t Hoogt; Vewin; X11: school voor grafimedia en Waterspaarders.