Off the Grid #1Lucas Foglia, Justine Kurland, Pavel Prokopchik

FOTODOK en Het Nutshuis presenteren een dubbeltentoonstelling met werk van Lucas Foglia, Bertus Gerssen, Justine Kurland, Pavel Prokopchik en Corine Vermeulen.

Bewuster leven, nadenken over je ‘carbon-footprint’, zelfvoorzienend zijn: het is een trend. Toch gooit slechts een enkeling zijn leven drastisch om. In Off The Grid zien we keuzes voor een leefwijze  die afwijkt van dat wat we gewend zijn. Van radicaal zelfvoorzienend tot meer pragmatisch, zoekend naar harmonie met de natuur. Hoewel de beeldvorming over deze leefstijlen neigt naar idylle en romantiek laat Off The Grid zien dat de werkelijkheid ook grillig en niet altijd vrijwillig gekozen is.

Off the Grid #1

In A Natural Order van Lucas Foglia zien we mensen, gemotiveerd door bijvoorbeeld religieuze overtuigingen of zorgen om economie en milieu, kiezen voor een leven buiten de moderne maatschappij, zonder daarbij compleet geïsoleerd te raken. Justine Kurland richt haar camera op het Amerikaanse on-the-road bestaan, waar zij en haar zoon ieder jaar deel van uit maken. Zij ontwikkelde met name een fascinatie voor de leefgemeenschappen rondom het Amerikaans treinennetwerk. In Apashka van Pavel Prokopchik zien we een spirituele leefgemeenschap op het Kazachstaanse platteland, waar het leven rauw is en bloederige rituelen niet worden geschuwd.

Gedurende Off The Grid organiseren FOTODOK en het Nutshuis onder andere een filmprogramma en een debat. Voor meer informatie houd websites en nieuwsbrieven in de gaten: FOTODOK / Nutshuis

Het programma van FOTODOK wordt mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Utrecht en het Mondriaan Fonds. Deze tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door het Fentener van Vlissingen Fonds, Flatland Gallery, Kf Hein Fonds, van der Linde en stichting Stroom.