‘Kijk! Mijn Straat’

Tentoonstelling 6 september – 25 oktober

Fotoweek 11 september – 20 september

 

Nederland, van boven een vlak en weinig divers land met voornamelijk water, wat huizen en een hoop platteland. Maar wanneer je wat meer inzoomt, zie je hoe divers de buurten in die dorpen en steden zijn. Denk aan de de kleine plattelandsdorpjes in Friesland in vergelijking met de flatgebouwen in de Bijlmer. In wat voor buurt leef jij en hoe zou je die buurt in beeld vastleggen?

 

FOTODOK brengt,  in samenwerking met Fotoweek het werk van de Fotograaf des Vaderlands 2015: Ahmet Polat naar Utrecht. De tentoonstelling is te zien van 6 september tot en met 25 oktober. Gedurende de Fotoweek (11-20 september) staat Nederland tien dagen lang in het teken van fotografie. Er valt van alles te beleven voor iedereen die van foto’s en fotograferen houdt.  Naast de tentoonstelling Kijk! Mijn Straat kun je gedurende de Fotoweek ook bij Fotodok terecht voor de Dag van de Fotografie en tentoonstelling (No) Privacy. Genoeg te zien en te doen dus!

 

Fotograaf des Vaderlands
Ahmet Polat is door stichting Fotoweek benoemd tot derde Fotograaf des Vaderlands. Met deze eretitel is de Turks-Nederlandse fotograaf een jaar lang hét gezicht van de Nederlandse fotografie. Polat is vooral bekend om zijn werk wat zich op het snijvlak van mode- en straatfotografie bevindt.

 

Na een lange tijd in Istanbul gewoond te hebben is Polat eindelijk weer terug in Nederland. Voor stichting Fotoweek maakte de fotograaf naar aanleiding van het aangedragen thema ‘Kijk! Mijn Straat’ deze fotoserie. Hiervoor trekt Polat de wijken van Nederlandse steden en dorpen in om de straat en zijn bewoners te volgen in hun dagelijkse omgeving.

 

Identiteit van de straat
Polat verzamelt verhalen van mensen en maakt daarmee de straat tot het publieke podium wat het eigenlijk altijd al is. Want van wie is de straat, wie zijn de personages die rollen vertolken en welke scenario’s spelen zich af op deze specifieke plekken? Stichting Fotoweek hoopt zo alle Nederlanders te inspireren om hun directe, alledaagse leefomgeving te delen door middel van fotografie. Buurt, stad, laan, villa, flat of dorp – iedere straat heeft zijn eigen identiteit. Dit maakt de publieke ruimte ook heel persoonlijk en eigen. Fotografie maakt het mogelijk dat iedereen kan delen hoe we samenleven in de uiteenlopende straten van Nederland.

 

Voor informatie over de locatie: Houd de updates op onze site in de gaten en volg ons op Facebook: www.facebook.com/FOTODOK.

 

Meer informatie over de Fotograaf des Vaderlands van 2015, vind je op zijn website: www.ahmetpolat.nl

 

 

Dordrecht Politie © Ahmet Polat / Fotoweek 2015