Hit the Road!FOTODOK

Hit the Road is een fotomanifestatie op diverse locaties in het centrum van Utrecht. Zij bestaat uit drie tentoonstellingen, die op verschillende manieren documentairefotografie onder de aandacht brengen. Ook de speerpunten van FOTODOK worden onderstreept: gevestigde (inter)nationale namen, jong talent en een duidelijke link met de stad Utrecht: op topniveau, maar toegankelijk voor een groot publiek.

PROGRAMMA HIT THE ROAD
Parking Spaces
Martin Parr werkte tussen 2003 en 2007 aan de serie Parking Spaces. In eenenveertig landen fotografeerde hij de laatst beschikbare parkeerplaats. Het had jouw plek geweest kunnen zijn, als je er op tijd was geweest. Parr belicht met Parking Spaces de universele frustratie van het zoeken naar een parkeerplek. Een frustratie die typerend is voor autorijders over de hele wereld. Tegelijkertijd werpt zijn serie licht op een mondiaal probleem, namelijk de enorme hoeveelheid auto’s die op onze aardbol rondrijden.
De serie Parking Spaces is voor het eerste te zien in Nederland, en hangt in de internationaal gerenommeerde Flatland Gallery aan de Lange Nieuwstraat 7, om de hoek bij het Domplein. Je moet onder een poort door om de galerie te bereiken.
Roadtrip Utrecht
Tien Nederlandse topfotografen gingen op roadtrip door de Utrechtse wijken. Iedere fotograaf nam een wijk voor zijn rekening. FOTODOK wil met deze Utrechtse roadtrip  laten zien hoe documentairefotografen vanuit verschillende achtergronden en met verschillende fascinaties kijken en fotograferen. Waar de ene fotograaf volledig gaat voor portretten, richt een ander zich op de omgeving; en waar de ene fotograaf zo persoonlijk mogelijk probeert te fotograferen, daar houdt de ander juist afstand. Allen kwamen terug met foto’s die de wijken op bijzondere wijze belichten. De tien Nederlandse fotografen zijn: Ivo van der Bent, Koos Breukel, Marco van Duyvendijk, Martijn van de Griendt, Rob Huibers, Dana Lixenberg, Isabella Rozendaal, Anoek Steketee, Henk Wildschut en Raimond Wouda.
Roadmap to Glory
Begin mei werd bekend gemaakt dat de fotografen Lucia Ganieva, Mike Roelofs en Karine Versluis de winnaars zijn van Roadmap to Glory: FOTODOKs wedstrijd voor in 2007 afgestudeerd fotografietalent. Alledrie ontvingen van FOTODOK een werkbeurs van 2.500 euro om daarmee hun voorstellen rond het thema ‘Hit the Road’ te realiseren. De tentoonstelling is te zien in de gymzaal van de voormalige ULO op Oudegracht 373. Deze locatie wordt – na verbouwing van het pand – mogelijk de vaste stek van FOTODOK.

Lucia Ganieva (1968) volgde haar opleiding fotografie aan de Fotoacademie Amsterdam. Ganieva maakt verhalende beelden door middel van portretten en details van de omgeving van de door haar geportretteerden, die zelfstandig of in meerluiken gepresenteerd worden. In de voormalige ULO presenteert Ganieva een serie over gebruiken en tradities tijdens Russische bruiloften.

Mike Roelofs (1982) deed zijn opleiding tot fotograaf aan de Fotoacademie in Amsterdam. Roelofs is geïnteresseerd in het leven van gemeenschappen, die zich vaak aan de randen van een samenleving bevinden. Roelofs weet de eenzaamheid en hardheid van het bestaan te vangen, maar ook de trots, de vreugde en spiritualiteit van dit soort groepen. Voor FOTODOK bezocht Roelofs de Romagemeenschap in het dorpje Band, in Roemenië.

Karine Versluis (1980) studeerde fotografie aan de Koninklijke Academie voor Fotografie in Den Haag. Versluis combineert in haar documentairewerk totaal verschillende beelden. Zo zien we bijvoorbeeld een intiem portret in combinatie met een melancholisch stilleven of een afstandelijke overzichtsfoto. Deze gecombineerde aanpak geeft haar series een enorme dynamiek. Voor FOTODOK reisde Versluis naar de Antillen om inzicht te krijgen in het leven van Antilliaanse jongeren.

Thema ‘Hit the Road’
‘Hit the Road’ is het overkoepelende thema van ons evenement en appelleert tevens aan de presentatie van FOTODOK als nieuwe organisatie. De tentoonstellingen laten zien dat een dergelijk thema in de documentaire fotografie vele kanten op kan gaan – van het verbeelden van grote, internationale verhalen tot het uitwerken van kleinschalige, lokale onderwerpen – die allen belangrijk genoeg bevonden zijn om in beelden te vatten. Daarmee hopen we de veelzijdigheid van documentaire fotografie te laten zien en de interesse daarvoor te vergroten.

FOTODOK heeft de ambitie om te blijven discussiëren over wat documentaire fotografie precies is en welk doel het dient. We denken dat dit van belang is om de Nederlandse documentaire fotografie op een hoger plan te tillen, zowel professioneel als op het gebied van de toegankelijkheid voor iedereen om deze vorm van fotografie in al haar verscheidenheid te leren lezen.

FOTODOK hits the road!

Aan de hand van het thema ‘Hit the Road’ belichten we al de speerpunten van FOTODOK. Zo bieden we aandacht aan jong talent, maar ook aan internationale toppers. Er zullen foto’s te zien zijn uit Utrecht, maar ook uit de rest van de wereld. We zoeken de breedte van documentaire fotografie op door fotografen met een totaal verschillende benadering te vragen voor een zelfde opdracht. En we hebben een onconventionele communicatiecampagne bedacht, waarbij we niet wachten tot het publiek naar ons evenement toe komt, maar we het gaan halen. Kortom ‘FOTODOK Hit’s the Road!’ En iedereen zal het weten.