Do You Hear Me?Fotograaf, laat me zien wie ik ben!

OPENING ZATERDAG 21 FEBRUARI a.s.  DO YOU HEAR ME?
Fotograaf laat me zien wie ik ben!

Middagprogramma 14.00 – 17.00 uur (entree, bestel toegangskaarten)
Opening tentoonstelling 17.15 uur (gratis, RSVP op info@fotodok.org o.v.v. opening)

Meer info over het openingsprogramma

 

Naar wiens stem luisteren we eigenlijk? Is het de fotograaf? Of zijn onderwerp dat zich uitspreekt? En tot wie richten zij zich? Met Do You Hear Me? stelt FOTODOK de dialoog tussen onderwerp en maker centraal en laat zien hoe het onderwerp een directe invloed uitoefent op de richting en vorm van het project.

 

Zo reconstrueert Laia Abril het leven van een boulimiaslachtoffer in nauwe samenwerking met haar rouwende familie. Maar het kan ook lichtvoetiger; Lucia Nimcova toont hoe het communistische verleden wordt meegedragen in de (inmiddels) oude en stramme lijven van de bewoners van het Slowaakse Humenné en Jan Hoek gaat met de nieuwe, moderne Masai op pad om in overleg het dominante beeldcliché te vervangen door een eigentijdse variant. Ook filmmaker Julika Rudelius geeft de vrouwen in haar werk de kans om te tonen hoe zij zichzelf willen zien of hoe ze willen dat wij ze zien.

 

Een aantal fotografen bevraagt overduidelijk het begrip auteurschap, door enerzijds zoals Eric Gottesman zo lang met je onderwerp op te trekken en samen te fotograferen dat niet meer duidelijk is wie de foto maakte of juist zoals Simone Engelen niet de camera maar wel de regie compleet uit handen te geven.

 

Monica Haller zoekt samen met Riley en andere oorlogsveteranen naar een nieuwe representatie van oorlog, nu eens niet gevoed door de gangbare perspectieven van politiek en media maar gezien vanuit participanten die er nog dagelijks de gevolgen van ondervinden.

 

In Do You Hear Me? zie je hoe die verschillende posities tussen maker en onderwerp leiden tot boeiende documentaires. Documentaire strategieën en fotografie vormen de basis van de getoonde verhalen. De grens met fictie is nooit ver weg door enscenering of andere vormen van (wederzijdse) regie.

Do You Hear Me? Is tot stand gekomen i.s.m. met fotograaf Raimond Wouda én de eerstejaars van de Master AKV | St. Joost. Naast de tentoonstelling vinden er tal van publieksactiviteiten plaats gedurende de tentoonstelling.