FOTODOK’s Doel

Doel is een klein dorp in België, dat plaats moet maken voor de uitbreiding van de Antwerpse haven. Iedereen moet verplicht verhuizen, want eind augustus 2009 moet het dorp leeg zijn. Deze kleine Belgische plaats met nog maar 200 inwoners, trekt al jaren veel aandacht van (Europese) fotografen en filmmakers. En dat vindt FOTODOK  interessant. Zij vertaalt dit verhaal in twee presentaties.
Isabelle Pateer: Unsettled
Academiegalerie, Utrecht
9 mei t/m 6 juni
opening 8 mei 17 uur

FOTODOKs Doel
Fotofestival Naarden
16 mei t/m 14 juni

Fotograaf Isabelle Pateer (1980) volgt Doel al een aantal jaren. Met haar foto’s belicht ze twee kanten van de toekomst: enerzijds de persoonlijke ontwikkeling en anderzijds de vooruitgang van de jongeren in een omgeving die een tegengestelde beweging maakt van afbraak en verdwijning. FOTODOK zet dit verhaal in als metafoor voor het leed dat grootse bouw- en uitbreidingsprojecten kunnen veroorzaken.

Fotofestival Naarden richt zich op ‘verhalende fotografie’. FOTODOK presenteert een visueel onderzoek naar het verhalende en fotogenieke van Doel. Vrijdag 22 mei kan er gediscussieerd worden over de vragen ‘wat maakt iets tot een goed en lekker verhaal voor een fotograaf?’ en ‘waarom gaan verschillende fotografen toch elke keer weer naar dezelfde plek?’.