Dream CityAnoek Steketee en Eefje Blankevoort

Fonkelende lichtjes, ijskraampjes en een sprookjesdecor. Samen met schrijfster Eefje Blankevoort reisde de Nederlandse fotografe Steketee langs pretparken in o.a. Irak, China en de Verenigde Staten en fotografeerde de omgeving, bezoekers en medewerkers.

Dream City is genoemd naar het gelijknamige pretpark in Irak. Koerden, Sjiieten, Soennieten, Amerikaanse soldaten, Christenen en Moslims, allen bezoeken zij het park. Buiten de poorten worden deze segmenten van de Irakese bevolking ondergedompeld in een dodelijke strijd, in Dream City vermaken zij zich naast elkaar in het reuzenrad.

Steketee fotografeert de omgeving, bezoekers en medewerkers. Maar de foto’s hebben een donkere ondertoon. Ze foto’s maken ons bewust van het schrille contrast tussen de droomwereld in het park – met fonkelende lichtjes, kleurrijke attracties en sprookjesdecors – en de rauwe werkelijkheid buiten de poorten.

De tentoonstelling toont ruim 30 foto’s in combinatie met korte verhalen over de pretparken en quotes van oprichters ervan.

Gelijktijdig met de tentoonstelling in het Fotomuseum verschijnt het gelijknamige boek Dream City met foto’s, achtergrondverhalen en persoonlijke verhalen van medewerkers en bezoekers van de verschillende parken.

Dream City is een coproductie van het Nederlands Fotomuseum in samenwerking met FOTODOK.