Aboriginal AfterimagesUlay

Het AAMU Museum voor hedendaagse Aboriginal kunst presenteert in samenwerking met FOTODOK drie Aboriginal Afterimages van de Duitse kunstenaar Ulay.

In 1979 kwam Ulay samen met zijn toenmalige partner Marina Abramovic, beiden bekende avant-garde (performance) kunstenaars, voor het eerst in Australië. Zij werden uitgenodigd voor de Biënnale van Sydney, waar zij beiden gefascineerd raakten door de Aboriginal cultuur. In de jaren negentig keert Ulay terug naar Centraal-Australië en maakt er de enorme polaroid fotogrammen van de serie Aboriginal Afterimages (1997). In totaal bestaat de serie uit zes werken waarvan er drie in het AAMU te zien zijn. Een vierde fotogram dat ook getoond wordt is een opname van het werkproces. De fotogrammen leveren een uniek beeld op dat niet gereproduceerd kan worden. In Aboriginal Afterimages zet Ulay deze techniek in voor het vastleggen van het ongrijpbare en vergankelijke van Aboriginal rituelen.

Naast de grote polaroid fotogrammen, afkomstig uit de Rabo Kunstcollectie, wordt de documentaire Ulay in Photography van Marjoleine Boonstra vertoond.