NIEUWSBRIEFVeilig, maar niet veilig genoeg!

Alford_BODB_Publicity002_460_308_c1
‘De dijken zijn veilig, maar niet veilig genoeg’, schreef NRC Next op 31 juli 2014 naar aanleiding van het aankomende Deltaprogramma dat op Prinsjesdag gepresenteerd wordt. ‘Veilig, maar niet veilig genoeg’ is exemplarisch voor hoe in Nederland de waterzaken er voor staan op het gebied van bescherming en kwaliteit. We hebben het heel goed geregeld, zijn trots op onze expertise en denken er daarom weinig kritisch over na. Toch zouden we dat vaker moeten doen, als we de experts van de Deltacommissie mogen geloven. Kom daarom naar Power of Water.

Power of Water neemt je mee langs kleine waterfeiten over ons eigen watergebruik door Anne Geene en Brian Voermans naar het epische wereldwijde watergebruik van Edward Burtynsky; maar ook het water-mismanagement in China van Benoit Aquin en de grote en kleine disputen rondom vijf grensoverschrijdende rivieren door Disputed Waters. Van de Nederlandse waterwerken bij nacht, wanneer wij op ons kwetsbaarst zijn door Marie-José Jongerius tot de poëtische onderwaterwereld in Zeeland van Elspeth Diederix. De bedreigde Missisipi-Delta en Europese kust van respectievelijk Kael Alford en Carl de Keyzer. Van waterschaarste in Israël door Jan Rosseel tot de invloed van water op de Nederlandse volksaard van Niels Stomps. Zij laten ons allemaal – zowel binnen bij FOTODOK als buiten op het Domplein – met uitdagende fotografie op een andere manier over water nadenken.

Opening 7 september & publieksprogramma
Tijdens het Utrechtse Uitfeest op zondag 7 september om 13 uur wordt de tentoonstelling Power of Water geopend door Henk Ovink, hoofd van Rebuild by Design en adviseur van de Presidential Hurricane Sany Rebuilding Task Force. Dwaal rond in de tentoonstelling, proef een heerlijke Hoeveel-Water-Eet-Ik-Lunch en tap een glas water bij Join-the-Pipe. Kinderen kunnen terecht in het voor de gelegenheid ingerichte Waterspaarders atelier. Ontwerp een etiket voor op je shampoofles om je vader, moeder, broertjes, zusjes, opa’s en oma’s minder te laten douchen.

Verder organiseert FOTODOK  in de tentoonstellingsperiode van 7 september tot en met 26 oktober het volgende publieksprogramma:

•  Dag van de Fotografie op zaterdag 13 september i.s.m. Fotobond en UCK
•  een speciale release van Burtynsky’s film Watermark i.s.m. filmtheater ’t Hoogt en Cineart op zondag 14 september om 17.15 uur
• een mini-conferentie op zondagmiddag 19 oktober in het kader de boekpresentatie van The Edges of The Experiment van Marie-Jose Jongerius en ontwerper Hans Gremmen over de maakbaarheid van het Amerikaanse landschap, waarin de beheersbaarheid van water een belangrijke rol speelt. Met Jongerius, Gremmen en gasten, voorafgegaan door een lezing van de Canadese fotograaf Benoit Aquin.
• Workshop voor kinderen in de herfstvakantie

Power of Water is ontwikkeld in samenwerking met MiaP Foundation.
Het project wordt genereus ondersteund door Cineart; Fonds Fentener-Van Vlissingen; Gemeente Utrecht; Grafisch Lyceum Utrecht; Kf Hein Fonds; MiaP Foundation; Outset; Prins Bernhard Cultuurfond Utrecht; ’t Hoogt; Vewin; X11: school voor grafimedia en Waterspaarders.

image_250_250_c1
Wisseling van de zakelijke wacht

FOTODOK heeft afscheid genomen van FOTODOK-er van het eerste uur en zakelijk leider Bart Sleegers. Wij kunnen hem niet genoeg bedanken voor zijn inzet, rust en kundigheid in de afgelopen jaren. Mede door zijn aanwezigheid is FOTODOK waar het nu is. En daar mag hij trots op zijn. Veel dank en succes met je toekomstige werkzaamheden.
Momenteel wordt het FOTODOK team vakkundig ondersteund door interim-zakelijk leider Rob van Doggenaar. Hij draagt in september het stokje over aan FOTODOKs nieuwe zakelijk leider Hans van Rijsbergen. In de volgende FOTODOK nieuwsbrief stelt hij zich verder voor. FOTODOK kijkt uit naar zijn komst.

POWER OF WATER

7 september t/m 26 oktober

INFO