Tell me how you see itinterviews

Op zondag 14 juli organiseert Image Matter in samenwerking met  FOTODOK in de Hermitage Amsterdam interviews met de fotografen Rob Hornstra, Arnold van Bruggen, Daya Cahen, Ksenia Galiaeva en Elian Somers over hun werk in Rusland onder leiding van Eefje Blankevoort.

De interviews zijn onderdeel van het weekendprogramma Inkijkexemplaar: Rusland met diverse gesprekken, interviews en films. Tijdens het gehele weekend is er een presentatie van het werk van de verschillende kunstenaars / fotografen te zien.

meer info en volledig programma

Rob Hornstra en Arnold van Bruggen brengen sinds 2009 onder de noemer The Sochi Project de turbulente regio rondom Olympisch Sochi in kaart. De groeiende atlas met documentaire fotografie, film en reportage over deze veranderende regio laat tegenstrijdige werkelijkheden zien. Met de komst van de Olympische Spelen in februari 2014 zullen zij na vijf jaar The Sochi Project afronden.

Met haar film en fotografisch werk reflecteert Daya Cahen op (met name Russische) propaganda, indoctrinatie en de manipulatieve macht van de media en doet ze onderzoek naar de representatie van politieke iconen, machtssymbolen en de rol van de massa tegenover die van het individu.

Ksenia Galiaeva experimenteert in haar fotografie met geheugen en herinnering, lineaire en niet-lineaire manieren van verhalen vertellen en de autobiografie. Daarbij verwijst ze naar klassieke fotografie, schilderkunst en literatuur. Haar werk past in het genre van de autobiografische fictie, waarin de invloed van Russische verhalentradities en Oost-Europese, joodse humor te herkennen zijn.
In Border Theories onderzoekt Elian Somers de verhouding tussen architectuur, politiek en geschiedenis in drie Russische steden met behulp van fotografie en historische documenten. De drie steden liggen in betwist gebied, en hebben een betwiste geschiedenis. Allerlei nationalistische, etnische en culturele verhalen zijn hier met elkaar verstrengeld. Somers raakte geïntrigeerd door de wijze waarop in de drie steden in de Sovjettijd en daarna zowel het architectonische aanzien, als de demografie, als de geschiedenis meermaals herschreven zijn.

LET OP: Voor toegang tot de interviews heeft u een geldig toegangsbewijs nodig tot de Hermitage,

meer informatie over toegangsprijzen vind u hier