Srefidensi mini symposia in juni

 

 

Srefidensi reflecteert middels fotografie op een aantal bekende en minder bekende verhalen van de koloniale geschiedenis in aanloop naar de onafhankelijkheid van Suriname in 1975. We kijken, analyseren en zoeken naar foto’s waarin verzet en emancipatie van het Surinaamse volk zichtbaar wordt. Het onderzoek concentreert zich op fotografie waarin tekst en symboliek een belangrijke rol spelen.

 

Gedurende een jaar volgt Sara Blokland een aantal visuele en theoretische onderzoekslijnen.Door de combinatie van zowel historisch als autonoom beeldend onderzoek, verkent Srefidensi nieuwe verbindingen tussen fotografie en de Surinaamse geschiedenis en identiteit. Het project richt zich op de politieke en sociale context, maar ook op de (ontstaans)geschiedenis van de foto zelf. Het onderzoek resulteert in publicaties, publieksactiviteiten en -presentaties op locatie én online. Met bijdrage van Charl Landvreugd, Guinsy Gario, Nancy Jouwe, Michiel van kempen, Ben Krewinkel, Cary Markerink e.a.

 

Srefidensi is een initiatief van Sara Blokland en FOTODOK en een samen werking met het CBK ZuidOost en het Surinaamse Museum en mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds, Amsterdams Fonds Voor de kunsten, het Research Center For Material Culture, Tholenaar van Raalte Fellowship en het CBK Zuid Oost.

 

Vier mini symposia
Op 19 ,24,  27 en 29 juni vindt de Srefidensi-tour plaats. In vier mini symposia in Amsterdam en Utrecht gaan verschillende kunstenaars en onderzoekers in op een aantal verhalen en geschiedenissen die in Sara Blokland’s onderzoek  naar boven kwamen. Het visuele beeld van Surinaams protest, de symboliek van identiteit en de hedendaagse verbeelding van het koloniale verleden staan hierin centraal. Naast deze lezingen zal kunstenaars film ‘Srefidensi’ te zien zijn van Blokland en kunstenaar Jaya Pelupessy. Centraal staat hierin het foto materiaal en de interviews die Blokland de afgelopen jaren verzamelde welke tevens ook de basis vormen voor 5 kranten die zij samen met vormgever Yvonne van Versendaal maakt en ingaan op een aantal specifieke fotoseries die Blokland “vond” en onderzocht .

 

Woorden in beelden ,Surinaams protest
Maandag 19 juni 20.00- 22.00
Gastperformance : Quinsy Gario en Mitchell Esajas
Locatie: Vereniging Ons Suriname & NUC: The Black archives
Adres : Zeeburgerdijk 21 Amsterdam

 

De symboliek van de Surinaamse vlag
Zaterdag 24 juni 14.00-17.00
Gastspreker: Charl Landvreugd
Locatie: Het Amsterdams Museum
Adres : Kalverstraat 92 Amsterdam

 

De avond van het Surinaamse fotoboek
Dinsdag 27 juni 19.30-22.30
Gastsprekers: Ben Krewinkel Carl Haarnack Locatie: FOTODOK
Adres: Lange Nieuwstraat 7 Utrecht

 

De protest mars; een onbekend inheems verzet
Donderdag 29 juni 14.00-17.00
Gastsprekers: Ellen- Rose Kampel
Locatie: Tropenmuseum /RCMC
Adres: Linnaeusstraat 2 Amsterdam

 

 

Reserveer een kaartje door te mailen naar: info@fotodok.org onder vermelding van Srefidensi + de titel van de lezing.

 

 

Fotografie:  Cary Markerink De protestmars van Surinaamse Inheemsen in 1976