Lazy Sunday Afternoon 19 oktoberMini-conferentie met lezing Benoit Aquin en onderzoekspresentatie voor de publicatie Edges of the Experiment van Hans Gremmen en Marie-José Jongerius en gasten.

Op zondagmiddag 19 oktober om 14.00 uur vindt er bij FOTODOK een mini-conferentie plaats als onderdeel van de tentoonstelling Power of Water die nog tot en met 26 oktober loopt. De middag bestaat uit de presentatie van het onderzoek voor de publicatie Edges of The Experiment van Marie-José Jongerius en ontwerper Hans Gremmen over de maakbaarheid van het Amerikaanse landschap, waarin de beheersbaarheid van water een belangrijke rol speelt. De prestentatie wordt voorafgegaan door de lezing van de Canadese fotograaf Benoit Aquin.
Zondag 19 oktober: 14-16 uur (inloop vanaf 13.30 uur)
Prijs: €7,50,- / €5,- voor studenten en deelnemers Dag van de Fotografie 2014

Schrijf je nu in!

Lezing Benoit Aquin

De Canadese fotograaf Benoit Aquin (1963) vertelt over zijn project The Chinese Dust Bowl (2008), zijn inspiratie en manier van werken. Sinds 2002 werkt hij aan projecten waarin hij globale milieuproblematiek, en het effect hiervan op de mensheid in beeld brengt. Aquin maakte series over het wereldwijde en toenemende gebrek aan schoon drinkwater, de invloed van het broeikaseffect op Inuk jagers en de slachtoffers van pesticide gebruik op bananenplantages in Nicaragua.
In The Chinese Dust Bowl zien we een van de grootste hedendaagse milieurampen. De serie confronteert ons met de gevolgen van grootschalige landbouw zonder na te denken over de gevolgen hiervan op lange termijn. Ongeveer 18% van China bestaat op dit moment uit woestijngebied, waarvan 78% veroorzaakt door menselijke activiteit. Voor ruim 300 miljoen Chinezen zijn de frequente zandstormen die door de verdroging ontstaan, een onderdeel van hun leven. Honderdduizenden klimaatvluchtelingen bouwen noodgedwongen ergens anders een bestaan op.

Meer informatie is hier te vinden.

Presentatie Edges of the Experiment

Na de lezing van Benoit Aquin vervolgen we de middag met de onderzoekspresentatie voor de publicatie Edges of The Experiment.

‘Edges of the Experiment’ onderzoekt de idylle van het Amerikaanse landschap en toont de elementen die aan de mythevorming hebben bij gedragen, en de moeite die wordt gedaan om het iconische beeld in stand te houden en uit te dragen. Maar de beelden tonen ook de scherpe barsten in het ideale plaatje, de absurditeit van het proberen een landschap te kneden naar onze wensen en de vergaande gevolgen daarvan voor het milieu, mens en leefomgeving. Fotograaf Marie-Jose Jongerius onderzoekt al ruim twaalf jaar het Amerikaanse landschap, en richt zich met name op de tekens in het landschap van het Zuidwesten van Amerika waaruit blijkt op wat voor een manier het landschap wordt beheerst en wat de gevolgen hiervan zijn: aangeplante palmbomen in Los Angeles, continue draaiende airconditioners in Las Vegas, groene golfbanen in de woestijn nabij Palm Springs en het panorama deck boven de Grand Canyon tonen de gecultiveerde grenzen van het natuurlijke.

De publicatie ‘Edges of the Experiment – The making of the American Landscape’ is een samenwerking tussen Jongerius en ontwerper Hans Gremmen. In 2012 maakte Gremmen met Fotodok de tentoonstelling en bijbehorende publicatie ‘Objects in Mirror – The Imagination of the American Landscape’ over de invloed van beeldcultuur op de beleving van het Amerikaanse landschap. Voor ‘Edges of the Experiment’ onderzoekt Gremmen de maakbaarheid van het landschap aan de hand van diverse uiteenlopende observaties, teksten en essays. Daarvoor zocht hij de samenwerking met diverse onderzoekers, deskundigen en schrijvers. Twee van deze bijdrages zijn geschreven door Rixt Bosma en Raymond Frenken. Bosma onderzocht de parallelle ontwikkeling van fotografie en de ontdekking van het Amerikaanse Landschap aan de hand van pioniersfotografie. Frenken onderzocht alle achtergronden en locaties van de beelden van Marie-Jose Jongerius. Beide zullen deze middag spreken over hun bevindingen. Tevens zal er een gesprek plaats vinden tussen Marie-Jose Jongerius en Hans Gremmen over hun unieke samenwerking, en hun visie op de maakbaarheid van het Amerikaanse landschap.

Schrijf je 19 oktober in voor de publicatie die later dit jaar zal verschijnen. Ontvang de publicatie en een CD voor een aantrekkelijke prijs.


De publicatie en het symposium zijn mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Stimuleringsfonds voor Creative Industrie. De activiteiten voor Power of Water zijn genereus ondersteund door MiaP Foundation; Fonds Fentener-Van Vlissingen; Gemeente Utrecht; Kf Hein Fonds; Outset; Prins Bernhard Cultuurfond Utrecht en Vewin.