FOTODOK Boekenclub #4 17 decemberBoekenclub met Dana Lixenberg, Doug Dubois & Chris Bangert

De vierde FOTODOK Boekenclub staat in het teken van de eindejaarslijstjes. Als tegenbeweging op de eindeloze stroom eindejaarslijstjes met beste fotoboeken van 2015 behandelt de Boekenclub alleen boeken van fotografen die een uitzonderlijk lange adem hebben. Zoals de projecten Imperial Courts van Dana Lixenberg en My Last Days at Seventeen van Doug Dubois. War Porn van Christopher Bangert. De boekenclub komt dit keer samen in het auditorium van Het Utrechts Archief. 

 

Twee maanden voor het einde van het jaar volgen de lijstjes met favoriete fotoboeken elkaar in hoog tempo op. Iedereen die iets met fotoboeken heeft doet er aan mee, van wereldberoemd tot volslagen onbekend. Uitgevers, vormgevers, fotografen, liefhebbers, iedereen wil vertellen wat hij of zij de beste boeken vond van het afgelopen jaar.

 

‘Een goede leidraad’, zou je zeggen ‘om eens te kijken welke boeken er toe doen’. Echter niets is minder waar. De fotoboekenlijstjes worden gedomineerd door simpele concepten en weird design ideas. De eerste indruk van een boek is vaak bepalend, omdat het grootste deel van de fotoboekenwereld nauwelijks geïnteresseerd is in het inhoudelijk verhaal er achter. Met als gevolg dat de meest fantastische lange-ademprojecten ten onrechte in de schaduw staan van het zoveelste boekje met afgekorte pagina’s, overbelichte foto’s of andere flinterdunne en vluchtige ideeën.