Charles Fregerlezing

FOTODOK heeft Charles Fréger (Frankrijk, 1975) uitgenodigd om een lezing te verzorgen in Utrecht. Fréger is een portrettist pur sang en is in zijn werk sterk beïnvloed door de Vlaamse primitieve schilderkunst. Niet de spontaniteit, maar juist de concentratie en nauwkeurige aandacht, als die van een kunstschilder, typeren zijn portretten. Fréger heeft zichzelf volledig toegelegd op de representatie van uiteenlopende sociale groepen. De kleding en attributen of het uiterlijk van de geportretteerden laten vaak direct zien tot welke groep ze behoren. Maar tegelijkertijd wordt ook meteen zichtbaar dat elk van de geportretteerden een individu is binnen de groep, ondanks hetzelfde uniform of kostuum dat wordt gedragen.
Daarnaast is het groepsgevoel ook een belangrijk punt; hoewel Fréger tijdens het fotograferen steeds meer in de groep weet binnen te dringen, blijft hij de buitenstaander. Tegenwoordig gaat de fotograaf in zijn portretten daarom nog een stapje verder: hij probeert deel uit te gaan maken van de groep die hij fotografeert.

 

Zo creëert hij zijn eigen karakter, kostuum, make-up en verhaal voor de Chinese Opera of een eigen flamboyant kostuum voor het Brazilliaanse carnaval. Dit proces van creatie en transformatie en zijn uiteindelijke performance als lid van de groep legt hij ook weer vast op foto’s en film. Zo verdiept Fréger zich steeds verder in zijn onderwerpen; hij leert de talen en maakt zich de gedragscodes van de groep eigen, met als doel tijdelijk een van hen te kunnen zijn. Of zoals de fotograaf het zelf verwoordt:

“VIS VOLUNTATIS, EO SOLUS INTRA CIRCULUM. This  motto is now mine. Desire, I get alone into the  circle. The field of photography is not enough for  me now, not at all.”
In zijn lezing zal Charles Fréger meer inzicht geven in deze bijzondere werkwijze. Fréger publiceerde al tien monografieën van zijn portretwerk, de elfde is net uit. Hij is naast zijn werk als fotograaf ook oprichter van POC (Piece of Cake), een internationaal netwerk voor hedendaagse fotografie en de daarbij behorende uitgeverij POC Publishing house.