Of Other Spacesuitwisselingsproject

In het kader van het internationale uitwisselingsproject Of Other Spaces ontmoeten Marokaanse en Nederlandse fotografen elkaar. De ontmoeting vindt plaats in FOTODOKs tentoonstelling Transitions.

Te gast zijn de Marokkaanse fotografen zijn Leila Alaoui, Zineb Andres Araki, Khalil Nemmaoui en Saad Tazi  en de Nederlandse fotografen Charlotte Dumas, Henk Wildschut en Natascha Libbert.

Tiger_2007

© Charlotte Dumas

 

In het uitwisselingsproject Of Other Spaces geven de fotografen vanuit hun praktijk commentaar op het land waar ze verblijven. Zowel Marokko als Nederland lijkt zich in een transitiefase te bevinden. Grote ideologische verschuivingen vinden plaats. Zoals de opkomst van het nationalisme en fundamentalisme aan de ene kant en internationalisatie en globalisatie aan de andere kant. De initiatiefnemers van Of Other Spaces hebben zich ten doel gesteld de specifieke praktijk van de geselecteerde fotografen, het idee van het werken op locatie voor een korte periode en de politieke en economische situatie in beide landen door middel van een opdracht, een reizende tentoonstelling en essays aan elkaar te koppelen.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

© Khalil Nemmaoui

 

Theoretische leidraad is het idee van Heterotopie van de Franse theoreticus Michel Foucault, waarbij gebruik wordt gemaakt van de interpretaties van de Belgische cultuurfilosoof Lieven de Cauter en Michiel Deheane, professor architectuur en planning aan de Universiteit van Gent.
cacophony_of_green

© Natascha Libbert

Het project Of Other Spaces is onderdeel van het jaar van de fotografie van de Nederlandse Ambassade in Rabat, Marokko en wordt mede gefinancierd door de Nederlandse Ambassade in Rabat en Het Prins Claus Fonds. De tentoonstellingen vinden plaats in september t/m november 2012 in Al-Hoceima (het noorden van Marokko) en Casablanca. Het theoretische kader wordt verder uitgewerkt in een catalogus. Het programma is bedacht, samengesteld en geproduceerd door Alya Sebti en Hicham Khalidi, beide zijn van Marokkaanse afkomst en woonachtig in Europa.
Saad_Tazi

© Saad Tazi

INTERNATIONAL