The Rise of Populism

The Rise of Populism is een meerjarig fotografie-project over populistische ontwikkelingen in Europa met verhalen uit Nederland, Denemarken, Noorwegen, Frankrijk, Italië, Engeland, Finland, Griekenland en Duitsland.

{afbeelding_1}
© Andrea Gjestvang – One Day in History

Ruim zestig jaar na de Tweede Wereldoorlog ligt de democratische inrichting van West-Europa onder vuur van populistische bewegingen. Politieke partijen zoals de Partij Voor de Vrijheid (PVV) in Nederland of Dansk Folkeparti in Denemarken zijn van mening dat zaken als massa-immigratie, de (extreem) Islamitische dreiging en de recente economische crisis het gevolg zijn van een zwak en té tolerant overheidsbeleid, Zij schromen niet dit te benadrukken middels populistische retoriek. Verbaasd en bezorgd over de populistische ontwikkelingen in hun eigen land, besloten fotojournalisten Dirk-Jan Visser (NL) en Jan-Joseph Stok (NL/FR), die wereldwijd conflicten hebben vastgelegd, dat het tijd was dit fenomeen te onderzoeken.

Terror Utøyathe-rise-of-populism_00._EDL_-_Flag_Nuneaton_695_443_s_c1

© Ed Thompson

Vanaf begin 2012 zijn zij samen met een groep Europese fotografen bezig die politieke populistische verschuivingen in West-Europa te documenteren. Elke fotograaf maakt een serie met een eigen invalshoek waarin de lokale aspecten van populisme in het hun eigen land naar voren komen. Samengevoegd zullen deze verhalen een statement maken en vragen stellen over de staat van de hedendaagse Europese politieke en sociale situatie.

INTERNATIONAL