De Vluchtelingenjackpotrondreizende tentoonstelling

Een rondreizende buitententoonstelling, educatief programma en boek over uitgenodigde vluchtelingen in Nederland van fotograaf Karijn Kakebeeke en journalist Eefje Blankevoort i.s.m. FOTODOK.

Van een vluchtelingenkamp in Kenia naar een arbeiderswijk in Kollum, Friesland. Het overkwam de Somalische Hamida. Ze ruilde haar lemen hut in voor een doorzonwoning, kan haar kinderen naar school sturen, leert zelf voor het eerst lezen en schrijven. Maar ze kreeg ook te maken met racisme en onbegrip.

20109080391_1

© Karijn Kakebeeke
Kakebeeke en Blankevoort volgden anderhalf jaar lang het selectie, integratie- en inburgeringsproces van een bijzondere groep vluchtelingen: vluchtelingen op uitnodiging. Via selectiemissies worden kwetsbare vluchtelingen uit landen als Irak, Somalië en Ethiopië uitverkoren om naar Nederland te komen en hier een nieuw leven op te bouwen. Hoe haalbaar is dit mooie ideaal in de praktijk? Hoe zorgt Nederland voor de mensen die ze uitnodigt en hoe is het om hier een nieuw leven op te bouwen?

Aankomst op Schiphol

© Karijn Kakebeeke
Kakebeeke en Blankevoort belichten in De Vluchtelingenjackpot alle kanten van het verhaal: de kansen, de blijdschap, de teleurstellingen, de achtergelaten levens en de (on)mogelijkheden van het vluchtelingenbeleid. In samenwerking met FOTODOK, stelden zij de tentoonstelling in GEMAK samen en ontwikkelden zij een reizende buitententoonstelling die gekoppeld is aan een educatief programma voor het onderwijs.

Rondreizende buitententoonstelling
Om zoveel mogelijk mensen het verhaal van de uitgenodigde vluchtelingen te vertellen, en het werk op een laagdrempelige manier voor een breed publiek toegankelijk te maken, zal De Vluchtelingenjackpot vanaf het voorjaar van 2011 als buitententoonstelling door Nederland rondreizen. Daarbij worden met name plaatsen aangedaan waar ook uitgenodigde vluchtelingen wonen. We zouden het project ook graag in uw gemeente willen laten zien.

De tentoonstelling zal van start gaan in Amersfoort, op donderdag 21 april om 12.45 wordt de tentoonstelling geopend door wethouder Van ’t Erve.

Data & locatie
Multifunctioneel centrum Carrousel, Ommen
19 juni – 13 juli 2012

European Resettlement Skills Share Day, Brussel (BE)
14 – 15 mei 2012

Movies that Matters festival, Den Haag
22 – 28 maart 2012

Fotogram, Amsterdam
10 februari – 7 maart 2012

Lange Pijp, Leeuwarden
16 september – 16 oktober 2011

Leidschedam, winkelcentrum Leidsenhage
1 – 15 september 2011

Assen, de Brink
14 juli – 9 augustus 2011

Den Haag, Spuiplein
12 juni – 11 juli 2011

Amersfoort, Stadhuisplein
21 april – 16 mei 2011

Educatief Programma
FOTODOK ontwikkelde als onderdeel van De Vluchtelingenjackpot twee educatieve programma’s; voor de bovenbouw van het basisonderwijs (groep 7/8) en voor de derde en vierde klas havo/vwo: Met de koffer in de hand. De combinatie van foto’s en geschreven teksten vormt het uitgangspunt om de leerlingen kennis te laten maken met de thema’s identiteit en ontheemding.

De twee programma’s bij dit project kunnen als een zelfstandig functionerend lespakket worden gebruikt maar kunnen ook gekoppeld worden aan een bezoek aan de (reizende) tentoonstelling.

meer info: PO & VO

Boek
Het boek De Vluchtelingenjackpot is uitgegeven door Post Editions en is te verkrijgen bij FOTODOK.

Tentoonstelling GEMAK
Van 12 februari t/m 13 maart was De Vluchtelingenjackpot te zien in GEMAK, Den Haag. Voorafgaand aan de opening en de boekpresentatie, vond er een gesprek plaats met verschillende gasten; de makers, beleidmakers en uitvoerders spreken o.l.v. Thijs Broer (journalist voor Vrij Nederland) over de voor- en nadelen, de kansen en teleurstellingen van het huidige vluchtelingenbeleid en de toekomst hiervan.

VJ_Gemak01

VJ_Gemak02

VJ_Gemak03

Meer info: GEMAK, facebook, Karijn Kakebeeke, Prospektor

 

INTERNATIONAL