Converging Visions #3David Galjaard

“Hey Oyibo (don’t) snap me!” – David Galjaard

Bijna een jaar geleden werd ik door Karine Versluis benaderd met de vraag of ik iets zou voelen voor een uitwisselingsproject tussen Nederlandse en Nigeriaanse fotografen. Hoewel ik nooit de behoefte had om naar Afrika, laat staan Nigeria te gaan, trok het idee van een uitwisseling me erg aan. Juist omdat ik zo weinig van het land wist, leek dit me de perfecte kans om het beter te leren kennen.

Olusosun_Landfill
© David Galjaard
Mijn oorspronkelijke plan was om in Lagos de weg van het afval te volgen vanaf de welgestelde wijken tot aan de stortplaatsen aan de randen van de stad. Het idee ontstond toen ik bij mezelf en mijn omgeving naging wat we eigenlijk weten van deze plek. Als je in Nederland al iets over Lagos hoort, dan zijn de verhalen zelden tot nooit positief. Met het kleine beetje kennis dat ik had, ontstond er een beeld van een gevaarlijke stad die verstikte in haar eigen vuilnis.

Na anderhalve week in Lagos kan ik zeggen dat de verhalen over het afval kloppen. Of beter gezegd, klopten. Er is namelijk iets aan het veranderen. Zo’n vijf jaar geleden is er door de huidige regering besloten om de problematiek rond het afval zeer grondig aan te pakken. De hoofdstraten worden dagelijks geveegd,  her en der verschijnen er afvalbakken en de maandelijkse verplichte “Sanitation Day” draagt bij aan de bewustwording  van de wijze waarop mensen met hun vuilnis horen om te gaan. De problemen zijn verre van opgelost, maar door deze voor mij verassende ontwikkelingen, begin ik een steeds reëler beeld te krijgen van hoe men hier met het afvalprobleem omgaat.
Oko_Baba
© David Galjaard
Tijdens mijn tochten door de chaotische stad valt mij nog iets op. Langs bruggen, op rotondes en tussen wegen, staan soms opeens de meest prachtige planten of zie ik goed verzorgde gazonnetjes. Deze beplanting blijkt deel uit te maken van het “Beautification Project”. Bijna elke groene zone in de stad is een voormalige sloppenwijk, illegale markt of een dump-plek voor afval. Voor mij staan deze omgetoverde plekken synoniem voor de verandering die Lagos ondergaat en de resterende tijd zal ik me dan ook verder verdiepen in deze locaties.

 

First_Bank_of_Nigeria_Park
© David Galjaard

 

In je eentje fotograferen op de straten van Lagos kan een behoorlijk uitdaging zijn. Met mijn trage analoge Mamiya 7 duurt het vaak net zo lang om scherp te stellen als het aandienen van het eerste protest. Naast de zogenoemde Area Boys zijn het vooral personen met enige vorm van autoriteit die zich laten horen en het werken vaak onmogelijk maken. Veel beter gaat het wanneer ik vergezeld wordt door één van mijn Nigeriaanse collega’s. Wat op het ene moment nog een zeer explosieve situatie lijkt, wordt door hen op theatrale manier gesust en voordat je er erg in hebt zit je met een paar agenten bier te drinken in een lokale bar.

Abraham
© David Galjaard

 

Momenten als deze zijn typerend voor de wonderlijke stad die Lagos is. Mensen zijn ook vaak erg vriendelijk en behulpzaam en het kan zomaar gebeuren dat iemand voor je camera springt en roept: “Hey Oyibo (witte) snap me!”. Lagos blijft elke dag verrassen en dankzij de enthousiaste hulp van de Nigeriaanse fotografen leer ik de stad langzaam maar zeker een beetje beter begrijpen.

INTERNATIONAL