Belief, on the MoveTentoonstelling 9 september t/m 23 oktober

*THIS EXHIBITION HAS ENDED*
Met de tentoonstelling Belief, on the Move onderzoekt FOTODOK de veranderende rol die geloof, in meerdere verschijningsvormen speelt in ons dagelijks leven en ook in de ons omringende wereld. Diverse documentaire fotografen leggen in hun projecten deze veranderende wereld vast.

In Belief, on the Move toont FOTODOK werk van: Martin Parr (UK), Henk Wildschut (NL), Nicoló Degiorgis (IT), Sara Galbiati (DK), Peter Helles Eriksen & Tobias Selnæs Markussen (DK), Samuel Otte (NL), Liz Hingley (UK) en anderen.

Centraal in deze FOTODOK tentoonstelling staat de verplaatsing van geloof. Letterlijk, over de wereld, maar ook verschuivingen die plaats vinden binnen de (persoonlijke) zoektocht naar zingeving (met of zonder een religie.) De politieke situatie in de wereld veroorzaakt een niet eerder geziene geografische spreiding van verschillende geloofsovertuigingen met hun bijbehorende normen en waarden. Geloofsovertuigingen die letterlijk op afstand waren, komen dichterbij. Zij zoeken hun plek binnen samenlevingen waar ze zich moeten verhouden tot de historisch aanwezige geloofsovertuigingen. De sociale cohesie binnen onze samenleving komt als gevolg hiervan op scherp te staan. Geloof kan hierin een positieve rol spelen als verbindende factor, maar kan ook (heftig) conflict veroorzaken. Tegelijkertijd zoeken veel mensen naar zingeving zonder een religie.

FOTODOK wordt gedurende tentoonstelling Belief, on the Move een ontmoetingsplek voor artistieke verbeelding met werk van (inter)nationale documentairemakers. FOTODOK stelt vragen. Wat betekent geloof voor jou, voor je (nieuwe) buren en voor onze samenleving? Sluiten we in, of sluiten we uit?

Internationale Fotografen
Voor Belief, on te Move heeft FOTODOK werk geselecteerd dat zich voornamelijk richt op de geloofsbelevenis tijdens migratie. Welke rol speelt geloof op het moment dat je huis en haard verlaat? In de tentoonstelling nieuw werk van Henk Wildschut uit het geïmproviseerde vluchtelingenkamp ‘de jungle’ in Calais. Al vele jaren documenteert hij hier het (over)leven en zag hij dat mensen na het vinden van een schuilplaats een kerk bouwen of oproepen tot gebed.

Hoe leven diverse religies samen in een gemeenschap of in één straat? De serie Under Gods van fotograaf en antropoloog Liz Hingley (UK) wordt getoond op het Domplein. Zij fotografeerde een straat in Birmingham waar Pinkstergemeente, Sikhs, Rastafari’s, Hari Krishna’s tot Boeddhisten samenleven. Fotograaf Martin Parr (Magnum) werkte vier jaar lang aan een serie waar hij ook inzoomde op de verschillende religieuze groepen in de Black Countries, Engeland.

Nicolo Degiorgis (IT) laat bij FOTODOK bestaand en nieuw werk zien van zijn gelauwerde project Hidden Islam. Hij kijkt naar hoe en waar Moslims het geloof belijden in Italië, een land met ongeveer 1.35 miljoen Moslims maar dat niet meer dan acht officiële moskeeën heeft. Een gevolg hiervan is dat deze gemeenschap op zoek is gegaan naar alternatieve tijdelijke plekken om het geloof te belijden zoals garages, gymzalen, winkels en oude fabrieken. Dit project is veelvuldig bekroond en is nu voor het eerst te zien in Nederland.

Samuel Otte (NL) toont in zijn werk een persoonlijke strijd met geloof in zijn serie De Val, waarmee hij in 2016 afstudeerde aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten. Samuel’s worsteling met het geloof, God en de relatie met zijn vader bieden een scherpe en schrijnende blik in de veranderende verhouding tot het geloof in Nederland. Maar niet iedereen gelooft in een god. Phenomena toont integer en zonder te ridiculiseren het geloof in buitenaards leven. Deense fotografen Tobias Selnaes Markussen, Sara Galbiati en Peter Helles Eriksen nemen de bezoeker mee in hun wereld.
Binnenkort volgt meer informatie over welke fotografen en makers nog meer in de tentoonstelling te zien zijn. Hou deze website en onze Facebook pagina in de gaten.