Dream CityLespakket

13_MilitaryBase

De lichtjes, het kleurrijke snoepgoed, de vrolijke muziek, de spannende attracties; de wereld van het pretpark spreekt tot de verbeelding of het nu de Efteling in Nederland  is, of Dream City in Irak. Het lespakket Dream City gaat, aan de hand van fotografie, in op de verschillen en overeenkomsten tussen de pretparken zoals de Nederlandse leerlingen ze kennen en de parken in andere landen. Voor leerlingen is het pretpark een onderwerp dat direct allerlei vrolijke verhalen en plezierige ervaringen oproept. In de foto’s zijn deze plezierige ervaringen terug te vinden maar wordt tegelijkertijd ook een ander verhaal verteld. De leerlingen worden zich ervan bewust dat er soms grote tegenstellingen bestaan tussen de magische wereld binnen de muren van het park en de realiteit van het leven erbuiten. Door de herkenbare en toegankelijke vorm van het pretpark zijn de foto’s van Dream City heel geschikt om ingewikkelde vraagstukken als leven in een conflictgebied, armoede en sociale ongelijkheid op prikkelende wijze te behandelen.
De foto’s zijn het startpunt van een zoektocht waarbij leerlingen het verhaal achter de foto’s ontdekken. De leerlingen leren door middel van verschillende opdrachten goed te kijken naar foto’s.  Ze ontdekken op welke manieren je een verhaal met beeld kunt vertellen. Maar ook dat een foto met tekst en uitleg erbij een heel andere betekenis krijgt, of een heel ander verhaal vertelt, dan zonder. De leerlingen ontdekken zo spelenderwijs de rol van context.

Het project bestaat uit verschillende activiteiten waarmee de leerlingen door middel van eigen ervaring en onderlinge uitwisseling steeds dieper in de foto’s en de tentoonstelling duiken. Het project wordt afgesloten met een foto-opdracht waarin de leerlingen zelf een foto-tweeluik maken rondom een tegenstelling. Deze foto-opdracht zal door kinderen in heel Nederland worden uitgevoerd. De resultaten worden online verzameld en toegankelijk gemaakt. Het lespakket wordt geleverd met een prachtige postertentoonstelling.

Preview

 

EDUCATIE