De waarde van visuele educatie in het onderwijsLeren met, door en over foto's

Fotografie is een toegankelijk en snel medium, waardoor het een geschikt educatief middel is. Een interessante doorlopende leerlijn aan fotografieonderwijs, waarin aandacht is voor beeld en ruimte voor verbeelding, geeft leerlingen concreet toepasbare kennis en vaardigheden. Binnen FOTODOKs educatie is er veel aandacht voor het ‘ontdekken’ als activiteit. Wat zie je? Waar gaat het over? Hoe weet ik dat? Verwonderen, onthullen, reflecteren, al doende raken de leerlingen gefascineerd door fotografie.

540125_522683541082191_1350578155_n

Tegelijkertijd leert FOTODOK van het werk dat leerlingen maken – hoe ze kijken, hoe ze denken, hoe ze zich voelen, wat ze weten en waar ze zich over verwonderen of verbazen. Naast puur fotografieonderwijs kan het leren met, door en over foto’s ook worden geïntegreerd in andere disciplines. Veel documentairefotografie raakt aan onderwerpen die bijvoorbeeld bij geschiedenis of maatschappijleer ook aan bod komen. Foto’s kunnen gecombineerd worden met schrijfactiviteiten zodat ook het taalonderwijs een nieuwe ingang krijgt. Voor middelbare scholieren kan fotografie heel functioneel worden ingezet om hen bewust te maken van bijvoorbeeld standplaatsgebondenheid; het idee dat hun blik op de wereld en hun handelen gevoed wordt door de positie die zij innemen ten opzichte van anderen en door hun persoonlijke ervaringen.

_MG_8239w

Het ontwikkelen van educatieve programma’s en activiteiten is vanaf de start van FOTODOK in 2008 een belangrijk en succesvol onderdeel van de programmering.

Bekijk onze programma’s voor Primair Onderwijs en Voortgezet Onderwijs

Of lees meer over Maatwerk

EDUCATIE