Wie denk je wel niet dat je bent?

Mini college over familie Drs. Osen Figan Tuncer

Zondag 3 april College 1: 13:30-13:45 | College 2: 15:45-16:00

 
Tijdens de opening van de tentoonstelling There is Something About My Family op zondag 3 april geven twee wetenschappers van de universiteit van Utrecht minicolleges met als thema: familie. Dit omdat op deze Culturele Zondag ook gevierd wordt dat Universiteit Utrecht 380 jaar bestaat.

 
Onderzoeker Drs. Osen Figan Tuncer geeft een college over familiegeschiedenis, migratie en identiteit. Haar onderzoek gaat in op het besluitvormingsproces van Nederlandse jongeren met een Turkse achtergrond die hebben gekozen om te migreren naar Turkije. In haar onderzoek benadert ze deze emotionele verbondenheid met de geschiedenis in een groter kader. Wat voor invloed heeft de migratiegeschiedenis van de Turkse (groot)ouders van de jongeren op hun keuze? Vandaag de dag bestaat er een grote interesse in persoonlijke familiegeschiedenis. Volgens onze tweede gastspreekster Osen Figan Tuncer komt dit doordat mensen zich in hoge mate emotioneel verbonden voelen met hun familiegeschiedenis. Volgens Tuncer, die zelf o.a. psychologie studeerde, is sociale identiteit en een gevoel van verbondenheid van belang voor het mentaal welzijn van mensen.
 

Ze richt zich in haar onderzoek niet alleen op de etnische minderheidsgroepen in Nederland, maar op de gehele Nederlandse bevolking. Is niet iedereen opzoek naar een eigen identiteit? En wat voor invloed heeft de aloude migratiegeschiedenis van Nederland op onze collectieve identiteit? Ook binnen de tentoonstelling There is Something About My Family is volop aandacht voor migratiegeschiedenis. Uljana Orlova is een fotografe afkomstig uit Litouwen die in de jaren negentig naar Nederland is gevlucht samen met haar familie. De fotografe laat in een korte film een bijzonder gesprek zien met een Iranese man waarin hij vertelt over zijn beweegredenen om samen met zijn gezin terug te verhuizen naar hun geboorteland Iran, waar ze hun leven niet zeker zijn.

 
Migratiestromen & Familiegeschiedenis
Tuncer gaat in haar mini college verder in op de vele Nederlandse migratiestromen en schroomt niet om de belangrijke rol van migranten in de Nederlandse geschiedenis te benadrukken. Zo ziet zij een verband tussen hernieuwd racisme en discriminatie in Nederland en een groei in de migratiecijfers van o.a. Nederlands Turkse jongeren naar Turkije. Voelen deze jongeren zich meer verbonden met Turkije door hun familiegeschiedenis dan met hun eigen geboorteland? Met welke collectieve identiteit voelen ze zich dan verbonden? Kom luisteren naar het persoonlijke verhaal van Tuncer en verdiep je samen met haar in de Nederlandse migratie en Turkse familiegeschiedenis.

 
Fenna Mossinkoff, student geschiedenis en stagiaire bij FOTODOK voor onder andere het project Srefidensi.
 
Foto: Uljana Orlova