Waarom was onze #INSTAGRAM TAKE-OVER een succes?

De afgelopen maanden lieten we op Instagram pagina werk zien van jonge Europese fotografen die bezig zijn met het onderwerp ‘familie’. Op deze manier zet FOTODOK de tentoonstelling There is Something about My Family 24/7 online voort en creëert FOTODOK een extra online podium voor jonge makers. Onze stagiaires Nina Verbruggen en Eliza Bordeaux vertellen in dit blog meer over de opzet van de FOTODOK #Instagram Take-over en blikken terug op het online groeiende succes. Want dankzij hun inzet kreeg FOTODOK in een kleine 2 maanden 66% extra volgers. En elke dag komen er nog nieuwe volgers bij. Dat is indrukwekkend. Hoe hebben ze dat gedaan?
 
Talentenscout
“Voor deze speciale Instragram Take-over zijn wij (Eliza en Nina) actief op zoek gegaan naar getalenteerde fotografiestudenten in Europa die tijdens de tentoonstelling There is Something about My Family kunnen exposeren op de FOTODOK Instagram. Ons uitgangspunt was om talent een internationaal online podium te bieden. Met het werk van studenten willen we berichten over hoe in verschillende Europese landen het thema ‘familie’ wordt belicht. Hoe vind je nieuw talent? Door heel vasthoudend te zijn en heel veel te mailen. We benaderden meer dan 80 Europese fotografie-opleidingen met de vraag of er studenten zijn met interessant werk over familie. We kregen uiteindelijk 45 aanmeldingen. De kwaliteit was hoog en er zaten veel bijzondere projecten tussen. Een selectie maken was moeilijk. Uiteindelijk hebben we een 21 fotografen geselecteerd voor een Take-over. We hebben erop gelet dat er genoeg aan diversiteit aan landen, onderwerpen en uitgangspunten moesten zijn.
 
Openheid
De verhalen waren stuk voor stuk erg persoonlijk. Bijvoorbeeld de serie van Gergely Tarjan uit Hongarije. In zijn serie Yuan-yang, Also known as the mandarin duck laat hij de worsteling en het ongemak zien van zijn recentelijk gescheiden ouders. Het werk Beige van de Nederlandse Folkert Koelewijn gaat over zijn moeder die representatief staat voor een grotere tussengroep. Deze tussengroep staat maar met een half been in de samenleving. Ze zijn er niet slecht genoeg aan toe om constant opgenomen te worden. “Zoals de kleur Beige. Net geen bruin en net geen wit.” Een geheel ander karakter heeft het werk van de Portugese Sara Sandri uit Londen. De landschappen die ze fotografeert nemen de kijker mee in de werkelijke omgeving van haar herinnering aan haar thuisland Portugal. Haar familieherinneringen zijn verbonden aan deze plekken. Daarbij laten ze ook nog ruimte over voor eigen interpretatie.
 
Diversiteit
De inzendingen waren erg divers in het benaderen van het thema familie. Op verschillende manieren, in verschillende lagen, vanuit verschillende visies, vanuit verschillende achtergronden en andere leeftijden en andere seizoenen werden er inzichten gegeven rondom het thema. Opvallend veel van de deelnemende fotografen fotografeerde hun grootouders. Het gaf ons een idee over hoe belangrijke pijlers onze opa en oma vaak zijn.
 
Er zijn niet alleen werken gemaakt vanuit persoonlijke familieverhalen, maar er zijn ook makers die families in beeld brengen die verder van hen afstonden. Dit deed niet af aan de impact die het op ons had, soms emotioneerde het ons enorm. Zoals het werk van de Oekraïense Denis Vorobyov studerend aan Istituto Europeo di Design in Milan. Zijn project gaat over ‘Children farms’ or ‘Earn kids’ in Oekraïne. (Verslaafde) ouders die maar met één reden kinderen krijgen om een extra donatie van de regering te ontvangen.
 
Talent ontdekken
Wij zijn aangenaam verrast dat onze deelnemers zo openlijk hun intieme beelden met ons deelden. Ook viel het ook op dat deze fotografen allemaal ijverige werkers zijn, die ieder een doel voor ogen hebben. Het was dan ook erg leuk om te zien dat we bij het scouten van deze talenten bevestiging kregen op onze selectie, omdat we de talenten vervolgens ook op andere gevestigde platforms tegenkwamen. Het zijn jonge getalenteerde fotografen die hard aan de weg timmeren naar een succesvolle carrière en we vast de komende jaren nog vaak tegen zullen komen. Maar hun internationale debut maakten in de FOTODOK Take-over.
Gluren bij de buren= 66% meer volgers
Ons doel was om talent te tonen, maar dit werd ook beloond door een buitenproportionele stijging van volgers van de Instagram van FOTODOK. In minder dan 2 maanden kreeg FOTODOK 66% meer (veel internationale) volgers. De dag dat wij over de 1000 volgers bereikten, was voor ons echt een feestje!
 
Conclusie
Dankzij de Instagram Take-over was het mogelijk om tijdens de tentoonstelling online het onderwerp verder te verdiepen een breder beeld van het begrip familie te laten zien. Door onze horizon letterlijk te verbreden maakten cultuurverschillen en een verschil in tijd en plaats het mogelijk en des te interessanter om eens een kijkje te nemen bij andere landen en families. Onze nieuwsgierigheid is beloond met diverse bijzondere visuele visies op familie. Wij hebben opnieuw leren herwaarderen en koesteren wat familie voor ons betekent.”
 

Nina Verbruggen en Eliza Bordeaux studeren beiden aan de fotografieopleiding AKV|St.Joost in Breda en de WDKA in Rotterdam. Zij namen ook beiden onze Instagram een keer over, klik op hun naam en bekijk hun bijzondere foto’s over familie.