A Scripted Life #6

Simone Engelen & Ronald Giphart

 

Binnen het project ‘A Scripted Life’ bepalen schrijvers, acteurs, fotografen, kunstenaars, psychologen en anderen de identiteit van de jonge fotografe. Engelen: ‘Op die dag mag de scriptwriter bepalen wie ik ben, hoe ik me gedraag en wat ik doe. Kan diegene in één dag een transformatie in mijn leven teweegbrengen? En wie ben ik dan, aan het eind van hun dag?’

Script #6 komt van de hand van schrijver Ronald Giphart. Een script dat misschien een aanrader is voor ons allemaal?

 

“De opzet van het script is dat je 24 uur lang geen enkel contact hebt met andere mensen, op geen enkele manier. Het script wil dat je 24 uur lang louter alleen bent, gespeend van iedere denkbare uitingen van anderen of van jezelf.”

 

“24 uur lang niet praten, lezen of kijken naar door jezelf of door anderen gemaakte voorwerpen of afbeeldingen: dat is de opdracht van het script. Je mag gedurende de dag tien aantekeningen maken. Nadat je een zin hebt genoteerd in een verder leeg notitieblok, herlees je die niet zolang de dag duurt. In fotografie ben je vrij, mits je terughoudend bent in het bekijken van je materiaal.”

 

“4. ik klak m’n tanden op elkaar. Het is hier benauwd. ik ga naar de wc, niet omdat ik zo nodig moet, maar omdat ik onderweg ernaartoe langs een klok loop.

#$%^
Jesse heeft het klokje weggehaald.
ik gooi wat water in m’n gezicht en druip weer af naar boven, ik hoop dat ik wat kan slapen.
Natuurlijk kan ik dat niet.”

 

Naar aanleiding van de ervaringen met het script van Ronald besloot Simone een 10-daagse stilte retraite aan te gaan: