Instagram Takeover Belief: Janneke Aronson

Tijdens tentoonstelling ‘Belief, on the Move‘ tonen we op maandag en dinsdag op de FOTODOK Instagram werk te van jonge fotografen die bezig zijn met het onderwerp ‘religie’. Zo gaat de tentoonstelling online voort op de dagen dat de tentoonstelling bij FOTODOK gesloten is. En creëert FOTODOK zo een extra digitaal podium voor jonge makers. Deze week in de Instagram Takeover tonen we werk van Janneke Aronson. In het project ‘Am (‘volk’ in het Hebreeuws) fotografeert Aronson hedendaagse Joodse families in al haar verscheidenheid.
 
Volgens de traditionele Joodse wet, de Halacha, is iemand Joods mits hij/zij geboren is bij een Joodse moeder. Of iemand gelovig Joods is is geheel afhankelijk van het gezin van opgroeien. Joods zijn heeft dus veel met cultuur en tradities te maken en religie neemt daarin niet noodzakelijkerwijs de eerste plaats in.
Aronson zegt over ‘Am’: “Een atheïstische moslim zal je niet snel tegenkomen, net zo min als een christen die niet in de Bijbel gelooft. Echter, een Jood die overtuigt is van de evolutie theorie is geen zeldzaamheid. Vanuit dit gegeven bestaat er een grote verscheidenheid binnen de Joodse gemeenschap. Uiteenlopend van orthodox tot seculier, van traditioneel tot chassidisch: de geportretteerden families hebben één ding gemeen; ze zijn allemaal onderling verbonden omdat ze deel uit maken van een volk. ‘Am.”
 
Vier werken uit deze serie zijn in 2014 aangekocht door het Joods Historisch Museum.