Help! Mijn vader is mijn moeder!?

Mini college over familie van Dr. Marjolein van den Brink

Zondag 3 april College 1: 13:00-13:15 | College 2: 15:15-15:30
 
Tijdens de opening van de tentoonstelling There is Something About My Family op 3 april geven twee wetenschappers van de universiteit van Utrecht minicolleges met als thema: familie. Op deze Culturele Zondag wordt ook gevierd dat Universiteit Utrecht 380 jaar bestaat. Marjolein van den Brink, gespecialiseerd in mensenrechten en docent aan de Universiteit Utrecht spreekt over het juridische begrip familie. Want, wat als door een geslachtsveranderende operatie je vader plots je moeder is?
 

In het openingsweekend van de tentoonstelling There is Something About My Family is het precies 15 jaar geleden dat het eerste homohuwelijk ter wereld werd gesloten in Amsterdam. Tegenwoordig is er meer aandacht voor de rechten van homo’s en transgenders, óók in het familierecht. Wie mag er tegenwoordig volgens de wet familie zijn in Nederland, en hoe ziet dat er dan uit?
 

Marjolein van den Brink zal tijdens de opening twee minicolleges geven over verschillende familieverbanden en hoe deze zich vertalen in de huidige wetgeving. Ze gaat in op de spanning rondom sociaal, biologisch en juridisch ouderschap in Nederland. Want hoe word je vader of moeder van een kind? Dit lijkt ogenschijnlijk een simpel gegeven, maar hoe zit het bijvoorbeeld als een man een kind baart of een vrouw een kind verwekt? Word je dan vader of moeder? Is het niet veel makkelijker als je het voor de wet allebei kan zijn en simpelweg ‘ouder’ wordt? En is het nog wel van deze tijd om bij de geboorte van een kind te vragen of het een jongetje of een meisje is? Volgens van den Brink is Nederland toe aan een neutralisatie van de terminologie rondom gender.

 

Beeld van de traditionele familie
Ook de Franse fotograaf Vincent Gouriou, wiens werk te zien zal zijn tijdens de nieuwe tentoonstelling, gaat in op deze nieuwe familiebanden. In zijn werk Des Familles fotografeert hij relaties die het traditionele idee van familie doorbreken. Kom zondag 3 april luisteren naar het minicollege bij FOTODOK en grijp je kans om een universitair docent de oren van het hoofd te vragen over dit complexe thema dat door Gouriou in de tentoonstelling There is Something About My Family krachtig is weergegeven.
 

Foto: Véronique, Anne and their twins Angèle; Lucien, Brest (2013-2015)

 
Geschreven door: Fenna Mossinkoff, student geschiedenis en stagiaire bij FOTODOK voor onder andere het project Srefidensi