FOTODOK Scholieren Award 2015 uitgereikt

De FOTODOK Scholieren Award is een project en een wedstrijd voor eerstejaarsstudenten van het Grafisch Lyceum Utrecht en derdeklassers van X11 School voor Grafimedia. Afgelopen donderdag 9 april is de tweede editie van de Award afgesloten met een feestelijke prijsuitreiking. In de afgelopen drie maanden hebben de scholieren onder leiding van professionele documentaire fotografen en hun vakdocenten gewerkt aan een fotodocumentaire en een verhaal waarmee ze hun leven in beeld brengen. Kleine en grote verhalen over onverwachte, mooie, soms ook schrijnende, ontroerende en lieve gebeurtenissen uit het leven van alledag.

 

De afgelopen week waren alle 400 documentaires al in de school te bewonderen in een indrukwekkende expositie. Zo konden de scholieren en hun docenten stemmen voor de publieksprijs. Vandaag koos de jury bestaande uit: Rob Hornstra, Petra Stavast, Peter de Krom, Jose Pasmans, Renee Mantel (winnaar X11 2014 en FOTODOK Scholieren Award 2014) en Boris Lutters (winnaar GLU 2014) de winnaars van de juryprijzen.

Juryvoorzitter Femke Lutgerink van FOTODOK maakte iets na 16.00 uur de winnaars bekend van de prijzen voor beste X11-inzending, beste inzending van het GLU en de overall prijs, de FOTODOK Scholieren Award 2015. Ook waren er twee winnaars van de publieksprijs. Zij werden gekozen in een spannende stemronde door de studenten, leerlingen en medewerkers van het Grafisch Lyceum Utrecht en X11.

 

Lindsay Pinas neemt de juryprijs voor beste GLU-student in ontvangst voor ‘Controverse. Zo menselijk’ over onze complexe relatie met (vrouwelijke) naaktheid in onze maatschappij.

Max Peters wint de prijs voor de beste X11-inzending met documentaire ‘Mijn Vader. M. Peters’ over zijn bijzondere band met zijn zieke vader. Max Peters is tevens de winnaar van de FOTODOK Scholieren Award 2015

 

De publieksprijzen werden uitgereikt aan Lindsay Pinas (GLU) en Niquisha van Raam (X11).

 

Nieuwsgierig naar het werk van de scholieren?

De winnaars krijgen een jaar lang plekje in de eregalerij op school. De volledige tentoonstelling van 400 documentaire is nog tot 1 juni 2014 te bewonderen in het schoolgebouw van het Grafisch Lyceum Utrecht en X11 aan de Vondellaan.

Vanaf 1 mei a.s. is het werk van de genomineerden en de winnaars te zien in de buitenpresentatie in het Vondelparc bij de school, aansluitend zal de buitenpresentatie doorreizen naar het Stadhuisplein (Minrebroederstraat) waar zij heel de maand juni te bezichtigen is.

 

De FOTODOK Scholieren Award is mede mogelijk gemaakt door Canon, marktleider in Digital Imaging en FOTODOK, internationale ruimte voor documentairefotografie.