FOTODOK Boekenclub #1 geslaagd

Afgelopen donderdag 19 maart trapte FOTODOK de allereerste fotoboekenclub af. In een uitverkochte zaal gevuld met liefhebbers en critici van het (inter)nationale fotoboek bevond ‘talkshow-master’ Rob Hornstra zich deze avond in het gezelschap van fotografen Laia Abril en Jan Hoek (beide makers uit de tentoonstelling ‘Do You Hear Me?’).

 

Laia Abril vertelde over de totstandkoming van haar boek ‘The Epilogue’ waarin ze vanuit diverse perspectieven het verhaal vertelt van Cammy – die op 26 jarige leeftijd overleed aan de gevolgen van de eetstoornis Boulimia Nervosa en het grote verdriet en gevoelens van onmacht dat dit heeft veroorzaakt bij haar familie en vrienden. Of zoals Cammy’s moeder het verwoordde: ‘Om eerlijk te zijn denk ik niet dat ik Cammy ooit gekend heb’.

 

Jan Hoek zorgde met zijn gesprek over ‘New Ways of Photographing the New Masai voor een vrolijke noot op de avond. Gewaagd aan gespreksleider Rob, want beide eerlijk en oprecht, kwamen ze al snel tot de kern van zijn werk: over ethiek en het onderzoeken van de grenzen er van. “Elke fotograaf zal zeggen dat hij integer is naar zijn onderwerp toe, maar hoe harder je probeert hoe moeilijker het wordt. Dingen worden complexer, er ontstaan meer lagen, en je wordt geconfronteerd met je eigen tekortkomingen als fotograaf.”

 

De interviews werden afgewisseld met korte intermezzo’s zoals: de ‘Collectors tip’ waarin Rob een fotoboek tipt met de drie elementen om een collector’s item te worden: herkenbare fotostijl, simpel concept en een vreemd design element. In ‘van eigen bodem’ belichte hij enkele nieuwe Nederlandse fotoboeken vers van de pers. Via Skype was er live contact met Tokyo waar de uitgever van Alec Soth’s Songbook Michael Mack sprak over de uitdagingen als uitgever; het e-book tegenover het klassieke tastbare boek en het succes van Soth’s Songbook.

We kijken met veel plezier uit naar deel 2 van de fotoboekenclub!

 

Noteer vast in de agenda: FOTODOK Boekenclub #2 Donderdagavond 4 juni 2015 om 20 uur.